Klomp Creatie's

Coeliakie

Wat is Coeliakie?

Coeliakie is een overgevoeligheid voor gluten. Gluten is een eiwit dat in verschillende graansoorten zit: tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. De belangrijkste graanproducten zijn brood en pasta. Een glutenvrij dieet is een dieet waar geen gluten in zit, en dat dus geen van de genoemde graansoorten bevat.

Wat zijn de verschijnselen?

Coeliakie geeft vooral darmklachten, zoals buikpijn en diarree. Als een kind slecht groeit en vermagert, kan dat op coeliakie wijzen. Volwassenen kunnen gewicht verliezen. Andere klachten zijn: opgeblazen gevoel, opgezette buik, winderigheid, stinkende dunne ontlasting, soms afgewisseld met verstopping. Soms geeft coeliakie ook huiduitslag. Ook kan coeliakie bloedarmoede veroorzaken. Iemand met coeliakie kan zich niet lekker voelen en erg moe zijn. Er zijn ook mensen met coeliakie die helemaal geen klachten hebben.

Waardoor komt het?

Coeliakie komt doordat je overgevoelig bent voor gluten. Hoe die overgevoeligheid ontstaat, is niet duidelijk. Erfelijkheid speelt een rol. Als een van de ouders coeliakie heeft is de kans dat een kind het ook heeft of krijgt ongeveer 10%.Als iemand met coeliakie gluten binnenkrijgt, bijvoorbeeld door brood te eten, dan zorgen die gluten voor een overgevoeligheidsreactie in de darm. Door die overgevoeligheidsreactie raakt het slijmvlies aan de binnenkant van de darm beschadigd. Voedingsstoffen kunnen dan minder goed worden opgenomen. Er ontstaan darmklachten, zoals buikpijn en diarree.

Adviezen:

Er is maar één manier om de klachten van coeliakie te laten verdwijnen of om ze te voorkomen. Dat is eten zonder gluten. Dan praat je over een glutenvrij dieet . ‘Normaal’ brood en ‘normale’ pasta mag je dan niet eten. Ook geen beschuit, crackers, koekjes, cake, muesli, paneermeel of pizza. Gelukkig zijn er heel veel dingen die je wel mag eten. Voorbeelden zijn: rijst, boekweit, maïs, popcorn, sojaproducten, aardappelen, patat, sesamzaad, maanzaad, melk, yoghurt, groente, fruit, vlees, vis en kip. In de supermarkt zijn vaak speciale glutenvrije producten te koop. Als je coeliakie hebt, moet je dit dieet je levenlang blijven gebruiken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s